Kürtőskalács készitő, nagy
Anyaga: fa, fém
A teljes hossza 64cm.
A vastagabb fele 6cm a vékonyabb fele 5cm.
A test hossza, sütő felülete 27cm.
Tisztítása: semleges folyékony mosószerrel mossa el. Ne áztassa!
Ajánljuk: ünnepi alkalmakra, születésnapra, partikra, hétvégi családi vagy baráti összejövetelekre.
Kürtőskalács recept:A tésztához1 kg finomliszt2 db tojás4 db tojássárgája12 ek porcukor2 dkg élesztő1 kk só (csapott kk)5 dl tej12 ek vaj (olvasztott)A tetejére1 kg cukor4 csomag vaníliás cukor20 g fahéj20 dkg kókuszreszelék (vagy dió, vagy mandula darálva)A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót és 1/2 l tejet.A tésztát jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk.Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára egymás mellé spirálisan rácsavarjuk. A tekerés végén a tésztát az utolsó menet alá visszatűrjük, nehogy a sütéskor letekeredjen a fáról.A sütőfát előtte olvasztott vajjal kenjük, hogy sütés után könnyen leváljon róla a tészta.Ízlés szerint normál kristálycukorba vagy vaníliás kristálycukorba hengerítjük, amíg a teljes felülete cukros nem lesz. Ez képezi majd a csodálatos karamellbevonatot a sütés végére.Faszén parázs felett forgatjuk, amíg a cukor gyönyörű karamellszínű nem lesz. Addigra a tészta is megsül.Aztán már csak az ízesítés van hátra, a legnagyobb gyönyör az evés előtt. Ízlés szerint fahéjas, kakaós, darált diós porcukorral szórjuk.